Den här artikeln är avsedd för administratörer som hanterar Drive- och Dokument-redigerare för en organisation. Om du behöver hjälp med att hantera dina egna filer kan du besöka utbildningscentret.
Som Google Workspace-administratör kan du hantera hur personer i organisationen använder Google Dokument, Formulär, Keep, Kalkylark, Sites, Presentationer och Vids. Du kan även ställa in funktioner som offlineåtkomst, filaktivitet och mallar.
På den här sidan
- Aktivera eller inaktivera tjänster
- Välja delningsinställningar
- Konfigurera offlineåtkomst
- Låt användarna se aktivitet i appar
- Hantera mallar och teman
- Avancerade inställningar
Aktivera eller inaktivera tjänster
Som standard är appar som Dokument, Kalkylark och Presentationer aktiverade för alla Google Workspace-användare. Som administratör kan du aktivera eller inaktivera appar.
Obs! Om du vill använda appar som lagrar filer på Drive, till exempel Dokument, Formulär, Kalkylark, Sites, Presentationer och Vids, måste tjänsten Drive och Dokument vara aktiverad.
Läs mer om inställningar för att aktivera och inaktivera
Välj delningsinställningar
Du kan välja delningsinställningar för filer som lagras på Drive, inklusive filer som skapas i Dokument, Kalkylark, Presentationer, Sites med mera.
Läs mer om delningsinställningar för
Konfigurera offlineåtkomst
Du kan styra om användarna i organisationen kan få åtkomst till sina filer i Google Dokument, Kalkylark och Presentationer när deras datorer inte är anslutna till internet. Som standard är offlineåtkomst aktiverat för organisationer och användarna kan aktivera eller inaktivera funktionen för sina egna konton.
Låta användarna se filaktivitet
Du kan styra om personer i organisationen ser varandras filaktivitet i aktivitetsöversikter i Google Dokument, Kalkylark och Presentationer. Filaktivitet omfattar namnen på användare som visar filer och vid vilken tidpunkt.
Med hjälp av denna data kan redigerare fatta välgrundade beslut om att följa upp med redigeringsbehöriga. Om du vill visa aktivitetsöversikten för en fil måste användarna ha redigeringsåtkomst till filen och de måste finnas på samma domän som filägaren. Användarna kan inte visa aktivitetsöversikten för filer utanför domänen.
Hantera mallar och teman
Mallar och teman innehåller strukturer, grafik och andra varumärkeselement som hjälper personer i organisationen att skapa innehåll som matchar företagets stil. Som administratör lägger du till och hanterar mallar och teman för Presentationer, Formulär och Sites i administratörskonsolen.
Avancerade inställningar
Avancerade inställningar ger administratörer i större organisationer mer detaljerad kontroll över Google Workspace-apparna.
Använda kopplade arbetsblad
Du kan få åtkomst till, analysera, visualisera och dela miljarder datarader från kalkylarket med kopplade arbetsblad, den nya dataanslutaren för Kalkylark.
Aktivera eller inaktivera appar
Som standard är appar som Dokument, Kalkylark och Presentationer aktiverade för alla Google Workspace-användare. Som administratör kan du aktivera eller inaktivera appar.
Obs! Om du vill använda appar som lagrar filer på Drive, till exempel Dokument, Formulär, Kalkylark, Sites, Presentationer och Vids, måste tjänsten Drive och Dokument vara aktiverad.Läs mer om inställningar för att aktivera och inaktivera
Använda förtroenderegler för fildelning
Om du har ett stort antal användare i organisationen eller arbetar med mycket känsliga uppgifter kan du använda förtroenderegler eller policyer för att styra vem som kan komma åt Google Dokument-, Kalkylark- och Presentationer-filer.
Bildwebbadresser i filer i dokumentredigerare
Varje bild som läggs till i en fil i Google Dokumentredigerare, till exempel Dokument, Kalkylark eller Presentationer, har en unik bildadress. Bildadressen är inte avsedd för användning av personer i organisationen. Den används för att lagra och visa bilder och för att stödja vanliga användaruppgifter, till exempel kopiera och klistra in. Webbadresserna kan ha en annan Google-domän, till exempel googleusercontent.com.
Unika webbadresser till bilder skapas för varje giltig Google-användare som har delningsbehörigheter för en fil. Bilder kan vara tillgängliga via dessa webbadresser så länge användaren som genererade en bildwebbadress har åtkomst till filen. Bildadresser blir ogiltiga när användaren förlorar åtkomsten till filen, till exempel när delningsbehörigheterna ändras eller filen raderas.
Du kan se dessa webbadresser när du granskar trafikloggar eller när du visar DOM (Document Object Model).